This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

duminică, 29 iulie 2012

Margarete pitice si Argyranthemum galbene

  Dana pune la bataie seminte de margarete pitice si perene si argyranthemum galbene. Ea ne spune:

" Am de oferit, gratis seminte de margarete pitice perene si argyranthemum galbene. Ideea e ca cele galbene, crescute din butasi de 5 cm din primavara, au crescut destul de mult si iarna trebuie tinute in casa. Nici nu stiu cum as putea sa le trimit, daca vrea cineva, poate lastari la primavara. Arata spectaculos in gradina, chiar neudate. Singurul nemultumit e sotul meu care nu mai are pe unde trece pentru ca au invadat cararea.
Cu bine, Dana"
Si uitati minunatie!!!


Dar cele galbene nu au seminte sa facem rasaduri in primavara?
Oricum, ai o gradina frumoasa!!! Eu ma inscriu prima :D la seminte, mai ales daca sunt rezistente la seceta..


vineri, 27 iulie 2012

Seminte de ardei

Ardeii ii iubim cu totii, clar. Daca ne pica in mana un ardei frumos, rosu sau galben, sau mai stiu eu ce culoare...dar sa nu fie soi hibrid...trebuie neaparat sa luam seminte de la el. Insa trebuie sa lasam fructul sa se coaca foarte bine, pana la zbarcire si semintele se recolteaza simplu, apoi se pun la uscat pe o farfurie sau o tava de sticla...deoarece pe hartie se cam lipesc si se rasfira mai greu.
Metoda este valabila la toate soiurile de ardei. La cei iuti, acestia trebuie sa se usuce pana se aud semintele in ei, balanganindu-se.

Eu am seminte de gogosar si ardei capia, colectie proprie de anul trecut si anul acesta...tot ce este mai frumos, va dainui..:))))
Ce bunaciuni aveti voi si ce va doriti in viitorul an?
Faceti schimburi cu dragoste!

joi, 26 iulie 2012

Seminte de morcovi

Semintele de la morcov se recolteaza in anul al doilea de plantare. Pentru acest lucru, toamna, se pun ochii pe doi-trei morcovi frumosi si sanatosi, atunci cand ii scoatem din pamant sa ii punem la pastrare. Ii punem in nisip, ca si pe ceilalti, le punem o funtita, ca sa nu ii consumam :)) si primavara, ii replantam. Acestia vor face floari, care vor face seminte, care vor fi recoltate de noi, in momentul in care florile se usuca :)) Simplu, nu?
Stiu ca pot fi lasati si in pamant, dar se zice ca asa ar fi mai bine. Puteti sa ma contraziceti, daca nu este asa :))
Morcovii, initial, au fost de culoarea alb si rosu, insa cu timpul, gradinarii sau natura, au obtinut culoarea portocalie a celor de azi. Eu am avut acum trei ani un soi stacojiu, superb, dar nu m-am organizat cum trebuie sa opresc seminte de la ei, asa ca acum imi pare rau....dar asta e.
Deci aici puteti face schimb de soiuri diferite de seminte de morcov si puteti sa va spune impresiile despre acestea radacinoasa.

Faceti schimburi cu dragoste!!!

luni, 23 iulie 2012

Seminte de flori

Semintele de flori sunt o nebunie!!!!
Asigurati-va ca aveti cele mai folositoare plante companion din gradina, galbenele, craite, condurasi, busuioc, limba mielului si ....stiti voi mai bine :))
Semintele se recolteaza cand florile sunt uscate, dar trebuie sa despartiti semintele de petalele florii, deoarece acestea pot mucegai si va pot induce in eroare cu privire la numarul de seminte.
Uneori sunt cam greu de gasit, am si eu un caz, dar cu mare atentie si rabdare, cred ca vom deslusi enigmele.
Cred ca am reusit sa deosebesc vreo 3 seminte de tataneasa si sa le pun intr-un ghiveci cu pamant, ca sa vad daca incoltesc.






Este important sa notati, inafara de denumirea lor, daca sunt plante de umbra, de soare, daca vor multa apa sau traiesc si cu mai putina, daca sunt invazive sau nu....lucruri care trebuiesc cunoscute atunci cand le alegi pentru gradina ta.
De exemplu, eu am de dat seminte de galbenele, de craite portocalii sau galbene, cipru de gradina, stir decorativ sau nemtisor, flori care rezista foarte bine la seceta. Ciprul de gradina este minunat pentru garduri vii, fac seminte, milioaneeeee, dar acolo unde au fost plantele mama, nu in toata gradina. Eu le-am lasat pe toate si sunt minunate (am sa pun poze pentru exemplificare, sau puteti sa-l vedeti aici
Stirul decorativ va face senzatie in gradina de legume, care pe langa verdele predominant, acest mov- grena, se poate distinge din departare. Face o tulpina foarte groasa si creste pana la 2 metri. Si din acesta se poate un gard viu...instant.
Despre bulbi sau frunze, voi face o postare separata.
Intrati si spuneti-va povestile florilor voastre! Ce doriti si ce aveti de dat?
Nu uitati, pravalia se aprovizioneaza mereu :))


Seminte de plante aromatice

Puteti trai fara plante aromatice? Eu, nu.
Semintele se recolteaza in momentul in care florile sunt uscate si semintele cad, pur si simplu.
Aplecati floarea intr-o punguta de hartie si colectati semintele in ea, sau o tavita ceva, dar apoi lasati-le la uscat cam 10 zile, neaparat.
Etichetat-le si scrieti povesti frumoase despre ele :))



Asa arata leusteanul din seminte. Stiu ca el daca vrea sa creasca, se face maaare, daca nu vrea, trebuie schimbat locul neaparat.
Eu am de dat seminte de marar, leustean, salvie, sunduc, probabil cimbru si busuioc, fenicul, dar mai tarziu..., oricum, pravalia se aprovizioneaza mereu :))
Imi doresc seminte de busuioc rosu si numai stiu....ce aveti deosebit :))

Seminte se dovlecei, zucchinii, alte soiuri

Dovleceii sau dovlecii de orice soi, sunt simplu de inmultit.
Lasati un dovlecel, dovleac sau tartacuta... sa se coaca bine, pana ce nu poti sa mai racai cu unghia coaja lui,  deschide-l, curata semintele cu o lingura, spala-le si pune-le la uscat.
Etichetati-le si scrieti cateve cuvinte despre soi, daca v-a placut sau daca nu...daca este cu vrej sau catarator...orice amanunt este bine-venit :))
Semintele trebuie sa fie coapte, va spun ele singure :))
Arata sanatoase si gata de a fi insamantate.

Eu am avut anul acesta numai soiul zucchini si am adunat seminte.
Imi doresc dovlecei galbeni, sau orice alt soi inafara de acesta.
Cred ca 10 seminte in pliculete sunt de ajuns pentru a face schimburi. Ce ziceti dragelor?

Seminte de rosii

Adorati rosiile? Stiu. Toata lumea pune mare, mare pasiune in cultura lor, pentru a descoperii cea mai  gustoasa rosie, cel mai bun soi pentru bulion, sau pentru salata, rosia care sa va faca sa va amintiti de gradina bunicii.
Anul acesta, in gradina mea, am pus mai multe soiuri de tomate, unele au depasit recordul la greutate, altele micute, unele mai moi, altele mai tari, fiecare cu gusturi diferite.
Acum am sa fiu foarte atenta la toate caracteristicile lor, am sa le notez si am sa opresc seminte de la cele care mi-au placut.
Daca faceti la fel, atunci haideti sa discutam despre ele, sa facem schimburi, sa vindem sau sa cumparam, sa ne imbogatim colectia cu minunatii.
Stiti ca rosiile au un mod mai aparte de a colecta semintele. Pe suprafata lor exista un strat gelatinos, care le impiedica sa incolteasca in interiorul rosii, de aceea acest strat trebuie indepartat prin fermentare.
Deci, se pun semintele in borcanel si se acopera cu un pic de apa. Se acopera si se lasa 3-4 zile sa fermenteze si sa apara un strat de mucegai alb deasupra apei. Acesta tine loc si de antibiotic pentru semintioare. Se amesteca in fiecare zi. Semintele bune se lasa la fundul borcanului, cele goale raman la suprafata. Dupa ce le 3-4 zile, se scapa de stratul de la suprafata si semintele bune se spala frumusel si se pun la uscat. Se eticheteaza si, foarte important, se scrie si cateva cuvinte despre soiul respectiv.
Eu am in acest borcan seminte de la soiul acela urias, in care primele doua rosii au avut 1, 600 si 1,400 kg/ rosie cum putea vedea aici.
Atentie! Nu pastrati seminte de la soiurile hibride. Daca ati cumparat si aveti mai multe in plic, puteti imparti!!
Acum, doamnelor, astept comentarii cu ce soiuri aveti voi, ce va prisoseste si ce va doriti. Daca stiti alt mod de a pastra semintele sau alt secret, spune-ti cu voce tare :)))
Imi doresc seminte de tomate soiul negru de Crimeea, sau tigrate sau orice aveti deosebit :))
Let's do it  !