luni, 23 iulie 2012

Seminte de rosii

Adorati rosiile? Stiu. Toata lumea pune mare, mare pasiune in cultura lor, pentru a descoperii cea mai  gustoasa rosie, cel mai bun soi pentru bulion, sau pentru salata, rosia care sa va faca sa va amintiti de gradina bunicii.
Anul acesta, in gradina mea, am pus mai multe soiuri de tomate, unele au depasit recordul la greutate, altele micute, unele mai moi, altele mai tari, fiecare cu gusturi diferite.
Acum am sa fiu foarte atenta la toate caracteristicile lor, am sa le notez si am sa opresc seminte de la cele care mi-au placut.
Daca faceti la fel, atunci haideti sa discutam despre ele, sa facem schimburi, sa vindem sau sa cumparam, sa ne imbogatim colectia cu minunatii.
Stiti ca rosiile au un mod mai aparte de a colecta semintele. Pe suprafata lor exista un strat gelatinos, care le impiedica sa incolteasca in interiorul rosii, de aceea acest strat trebuie indepartat prin fermentare.
Deci, se pun semintele in borcanel si se acopera cu un pic de apa. Se acopera si se lasa 3-4 zile sa fermenteze si sa apara un strat de mucegai alb deasupra apei. Acesta tine loc si de antibiotic pentru semintioare. Se amesteca in fiecare zi. Semintele bune se lasa la fundul borcanului, cele goale raman la suprafata. Dupa ce le 3-4 zile, se scapa de stratul de la suprafata si semintele bune se spala frumusel si se pun la uscat. Se eticheteaza si, foarte important, se scrie si cateva cuvinte despre soiul respectiv.
Eu am in acest borcan seminte de la soiul acela urias, in care primele doua rosii au avut 1, 600 si 1,400 kg/ rosie cum putea vedea aici.
Atentie! Nu pastrati seminte de la soiurile hibride. Daca ati cumparat si aveti mai multe in plic, puteti imparti!!
Acum, doamnelor, astept comentarii cu ce soiuri aveti voi, ce va prisoseste si ce va doriti. Daca stiti alt mod de a pastra semintele sau alt secret, spune-ti cu voce tare :)))
Imi doresc seminte de tomate soiul negru de Crimeea, sau tigrate sau orice aveti deosebit :))
Let's do it  !

101 comentarii:

  1. Brandusa, trimite-mi adresa la contact si te pun pe lista :))
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma inscriu si eu pe lista :) la asa rosii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ai reusit sa intri:))
      Trimite-mi adresa la adresa de mail din Contact si esti a doua pe lista:))
      Tu ce ai bun prin gradinita ta?

      Ștergere
    2. Momentan doar niste mac mov si garofite turcesti, dar urmeaza niste trandafir japonez de gradina mov, impatiens, banuti si caldaruse.

      Ștergere
    3. Macul are floarea mare? Acum ca paranteza, am primit un aranjament floral care cuprinde si maciulie de mac uscata si este asa interesant..
      Trandafirul japonez de gradina este nalba, arbustul acela care este acum inflorit si poate fi si alb? Mov am si eu si sunt incantata de el, dar nu am alb. Se poate face gard viu, daca vorbim despre acelasi lucru...Dar o sa trecem la flori, ca sa vada si alte fete care doresc.
      Pup!

      Ștergere
    4. Macul e mare, simplu si batut, am amestecat semintele. Trandafirul japonez e arbust sau copacel, are flori mov, roz sau albe. Eu am doar mov momentan cel alb inca nu a facut flori. Mai am bob, uitasem :)

      Ștergere
    5. Cu macul sa ma ai si pe mine in vedere. Tu folosesti seminte la prajituri?
      Bob am cumparat si eu un plic si am vazut acasa ca avea 7 seminte :)))
      Iti dai seama ce productie....nu am decat se pastrez toate tecile pentru uscat si sa am la anul, ca cu cateva boabe ce sa fac?
      Am primit mailul si a este totul ok:))

      Ștergere
    6. Sa-mi dai reply cu adresa la mailu meu si-ti trimit mac. Nu prea fac prajituri cu mac, mai mult la paine. Bob si eu tot asa am inceput cu vreo 7-8 seminte, dar l-am pastrat dupa primul an si apoi s-au inmultit.

      Ștergere
    7. Am dat reply, dar nu te grabi, ca cine stie ce mai apare prin gradina ta(ha,ha,ha) si sa nu trimiti de doua ori :))
      pup!

      Ștergere
    8. Am gasit niste seminte de busuioc rosu, cumparate si pe care nu am ami apucat se le seaman. Daca le vrei ca io nu mai am unde le pune, si cand oi avea si eu gradina imi dai inapoi :)

      Ștergere
    9. Fetita, pune-le deoparte, dar nu toate, ca nu fac plantatie:D
      Hai ca incep sa se adune:)))
      Bob rosu mi-a promis Alina :)))
      Pup!

      Ștergere
  3. Si eu ma inscriu.
    Tocmai am revenit din concediu si inca nu am facut o evaluare a ce am bun in gradina :)
    Dupa evaluare, te anunt ce pot pune la bataie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Angelikue,
      sa faci inventarul si atunci o sa-ti dai seama ce mici comori detii. Eu acum sunt atenta si la semintele de plante de leac, gen tataneasa, care am vazut ca are mare cautare ( cine nu are..)
      Te astept cu mare, mare drag!

      Ștergere
    2. Astazi am primit plicul.
      Iti multumesc frumos, Vasi.
      Mare surpriza, mi-a schimbat ziua :)

      Ștergere
    3. Placerea este de partea mea, spre sa creasca numai rosii gigant:))) Si alta data, daca vrei...nu ezita.
      Pupici!

      Ștergere
  4. Vreau si eu seminte de rosi ,am acum niste pastai subtiri dar mov si galbene late ,bob alb si rosu mai vad si mai scriu de ceva care sa va intereseze ALINA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alinuta, iti trimit, dar iti trimit si unele care mie imi plac mai mult, o inima de bou, sunt frumoase si au o forma mai frumusica decat cele uriase. Acum trebuie sa se usuce bine semintele.Te anuuuuunt!!
      Bob rosu? Nu stiam ca este....ce-mi place site-ul asta ca asa mai aflam noutati :))
      Vreau si eu si vreau si pastai mov ( daca sunt bune de consumat ca pastai). Restul am eu.

      Ștergere
    2. SANDA spuse: de unde ai cumparat seminte de bob??

      Ștergere
    3. SANDA, daca nu ai mai comenta, as plange de dorul tau!
      Vasi spuse: de la magazinele de seminteturi din pietele noastre.... se mai numeste sofisticata fasole fava. Ti-am spus ca in plic au fost 7 seminte, iar anul acesta nu am consumat nici o teaca sa pastrez pentru la anul, in primavara. Dar daca doresti impartim frateste ;))
      Pup!

      Ștergere
    4. A!!..Nu!! spuse Sanda:-multumesc pentru informatia cu denumirea.As putea sa-ti detaliez o mica chestiune[iti place? am zis bine??]:- acu'vreo 7ani lucram o gradina in vecini,.Si vecinul vecinei,mi-a dat vreo cateva boabe albe ca de fasole sa pun si la mine.Si le-am pus,si le-am grijit un timp...Mi-au iesit niste cotolane marisoare,le-am bibilit de vreo doua ori,au inflorit,au dat niste pastaiute,si nu le-am mai deranjat decat cu privirea,din cand in cand.Dar pe la jumatea lui august am intrat la inspectie si am mai gasit cateva teci uscate cu boabe pomite,mici,vreo cateva boabe pe jos rasfirate si restul ...ioc.Am tras concluzia ca :ursu',...lupu'..vreo cosanzeana cu poale lungi...Am promis lumanari,bataie...si alte bunaciuni si-atat.Acum de cand am"NET" am aflat cate sfinte calitati are aceasta vegetala si vreau si eu sa am parte...poate...ca intr-o zi cand voi avea din nou 20 ani imi voi reaminti :Ah de la BOB mi-se trage.Da' acum ca stiu denumirea...dau eu de m'nealui.
      Si ce pastai mov sant alea de mai sus??

      Ștergere
    5. Sanda spuse:pupici!!

      Ștergere
    6. Sanda, mi-a promis Alina si bob rosu si am sa-ti trimit si tie si, nu stiu daca ai vazut ce mi-a zis Dana despre goji, ca i-a prins din semintle din fructele confiate cumparate din comert. Acum ca m-ai facut curioasa, am sa caut si eu prin supermaketul de la noi si daca gasesc, am sa pun si eu in pamant.
      Pastaile mov sunt subtirele si au o culoare frumusica. Eu am vazut pe net si mi-au placut si, cum pentru la anu'am planuri mari pentru gradina mea, vreau sa pun din toate soiurile. Bine ca, anul acesta nu am avut fasole aproape deloc, a mers foarte, foarte rau. Numai frunze frumoase si atat.
      Pup!

      Ștergere
    7. Sanda zise:-Adica pastaile mov sant fasolici???Ca mie mi-a trimis copilul meu macaronar neste 2 feluri de fasole cu pastaia cruda si dulce ,gustoase ambele,mov.Dintr-un plic am scos cam 4kg [am pus-o cam la 1 aprilie si n-a prins-o dogoarea asta]si mai am pe pocii[araci] si prin tufe de cules ca samanta,dar voi mai face galagie la primavara sa-mi mai trimita.Am scos si la vanzare ,se cam uita lumea lung la ea ca ce culoare are.Le-am explicat ca tot ce-i violet ca 'flacara',detoxifiaza si revigoreaza,nu imbalsameaza...Oricum, dupa ce gustau cumparau,asa usurel cate 1/2kg sa vada cum e;unu' mi-a zis ca a tras-o in unt la tigaie dupe ce-a oparit-o nitzel la aburi si ca i-a placut gustul.Da' dupe fierbere devine verde inchisa[se duce farmecu']Si cand am terminat-o ,as mai fi avut comenzi.Da'...ioc.Seceta..manca-o-ar cainii..Eu dau apa la greu dar degeaba ma scol la 4.30-5 si ud ca la 10 fierbe pamantul,aproape nu pot sa stau desculta cum imi place cel mai mult.Si pastaile nu -s late,sant rotunde si n-au atze.Hai ca iar am limbaritza si-o iau pe aratura...pup

      Ștergere
    8. Adica da :)) sunt fasolici;)
      Si daca pui si pentru vasi deoparte neste boabe din acelea, ce zici? Cu ce-mi trimiti tu, cu ce-mi trimite Alina, pune si vasi de ceva care "nu imbalsameaza"( doamne, ce-ti mai trece prin cap!!!!)
      Si mai cauta pe acolo prin gradina ta ce mai ai si mai lumineaza-ma :)) la rosii, ardei, morcovi....ceva deosebit?
      Eu nu sunt refractara la nou:)) Iti place broccoli? Am primit de la superba mea prietena din Grecia niste seminte care ar fi ceva ruda cu broccoli...ti-as trimite si tie...
      Pup!

      Ștergere
  5. Sunt ca cele pe care ti leam trimis rotunde si subtiri dar nu stiu ,se poate sasi fi schimbat culoarea tu ce parere aii ,lea pus soacra si nu mai stie de cares vad la toamna si ti trimit si bob rosu ALINA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina, nu cred.Cele mov sunt separate, dar nu am mancat. Am vazut pe net si am facut rost de o teaca, intamplator, dar la anu le pun intr-un cuib acolo..
      Bob rosu ai mancat? Are acelasi gust ca celalalt?
      Pup!

      Ștergere
  6. E la fel cu cel alb doar ca are boaba rosie cind il desfaci ALINA

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut, tuturor! Am si eu ceva de dat! Cine vrea argyranthemum galbena? Am incercat sa pun si o poza dar nu am reusit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dana, trimite-mi poza la adresa de mail de la contact si am sa o pun la postarea de flori.
      Este cumva o margareta?

      Ștergere
  8. N-am vazut comentariu Danei despre goji.Am gasit mai in primavara un anunt de la un tip dupe la Dragasani care avusese plantutze de aceste ,da' nu mai raspundea la telefonul pe care-l daduse acolo.I-o fi fo' frica ca-l bate lumea ca ce sti ce le vanduse...SI ca busuioc e ala de-ti poti face gard viu ?sau am priceput in gura ca n-am cetit cu grija??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Citeste acilisa comentariul Danei:
      http://iubesteviata.blogspot.ro/2012/07/margarete-pitice-si-argyranthemum.html
      Eu m-am gandit ca este busuioc din acela care se pune in cadelnita, pentru ca la mine a crescut mare si are o tulpina sanatoasa asa...Nu se papa!!!
      Pup!

      Ștergere
  9. tot Sanda..tot pup...normal,nuuu

    RăspundețiȘtergere
  10. Apoiii....daca nu se papa...
    Da' acu-asha,neste rasad de ceafa,sau neste samanta de cotlet...nimic-nimic??

    RăspundețiȘtergere
  11. Bai! ma zbengui pi blogu' aista de zici ca :Doamne!!
    Stai lini' cu fasolica ca-ti trimit[mov].Numai mov vrei? ca am si alba tot asa cu teaca rotunda si fara atze si tot de tufa.Aia mov am si de tufa si de poca[arac]Da' ti-am mai scris pe undeva despre aceasta tema da' n-ai observat probabil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fetita esti de bealea!!!( am ras cu lacrimi de zbenguiala ta pe blogul aista :))))Doamne!!!!
      Vreau de toate felurile, eu sunt o strangatoare :)))Chiar si rasaduri de cotlet, nu conteaza. Eu am fasole uriasa, dar anul acesta nu mi-a mers deloc, stii ceva despre?
      Pup!

      Ștergere
  12. Da!! din cauza caldurii.Eu am pus neshte fasole de arac din aia cu teaca lata, galbena la tineretze si primele flori de jos care au prins vreme mai de omenie au fructificat.Am reusit de am strans cam 1.5kg cu tot,si dupe aceea Pa!!Adios!La 37-38grade poate si mai mult si furnicile si-au prajit tartitza...d-apoi fasolea..si nu bate un strop de vant. Mai am un fel tot lata, da' verde;si aia tot asa!Am analizat neshte varfuri de vrej la flori si sant topite.Asta e!!Am un client mai vechi ma tot capia la cap:doamna!sa nu ma lasi fara fasole ,ca la iarna ce mananc??Acu' i-am zis :maica la iarna mancam amandoi carne.Pai da,da' carnea -i scumpa...Da! da' fasolea-i rara..
    Am udat si mai ud inca[ca sa-mi umplu timpu' cred]dar nu vad rezultate .Am noroc ca ce-am strans am bagat la lada [din asta lata].
    Cum e aia uriasa ?-e d-aia cu bobu' mare???
    Cat despre rasadul de ceafa ...iocccc. Da anuntz la lume ,poate s-a-ndura careva si scoate de la doseala si ne da si noua..Da'sa fie carne de carne nu d-aia cu par...
    Am sa-ti trimit.Inca n-am strans-o de prin gradi'.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toate fetele mele s-au vaitat de fasole si eu am pus de toate felurile dar tot aceesi problema la toate. De la cea lata, care a imbatranit repede, am luat boabele si le-am congelat ( asa am vazut ca se poarta in strainatate).
      Fasolea uriasa are bobul mare de tot, la noi se mai spune si boban si in primavara a fost pliiiina de flori rosii, dar au picat toate. Au ramas cateva teci ca sa imi arate cu ar trebui sa rodeasca de fapt.
      Eu am mai pus cateva cuiburi si mai inainte, dar nu cred ca va fi altfel. Azi am mai pus cateva rasaduri de castraveti cornison. Castraveti albi ai?
      Pup!

      Ștergere
  13. Nu!!Atunci cu grindina i-a ciuruit,un pic .Dar nu s-au teminat am recoltat vreo 3.5kg si i-am vandut [cum ma lauda cumnata-mea[fie iertata]ca vand tot-nu puteam sa nu confirm]Dar la noi nu-i problema, ca mai am de anul trecut,nu s-au cerut.Eu in fiecare anul coc 15kg de ardei si-i bag la lada,si toata iarna roadem ardei copti[ii bataie pe ei]si varza murata taiata fideluta si punem ulei si boia pe ea si roadem ca iepurii. Nici nu stiu cum sant .Am o cunostinta la un magazin si de la iau gata tratati[semintele sant sau verzi sau roze]si n-am probleme mari cu ei.De obicei sant sau d-aia cu blana sau cu tzepi.Anul asta dupe grindina m-am depresionat si nu cred ca ma tin nervii sa mai bibilesc iar alte plantutze.Anul asta asa merg mai in pierdere.recuperez eu la anu'Dar,nu stiu de ce imi suna interesant:castra'albi...Sa-mi descrii putin subiectul...te rog!!!
    Ai mei mai sant in gradi' dar nu mai produc decat niste itzishpicuri
    anemice,nedemne de bagat in sama. Oricum am sa bag de sama pe acia ce bunatatzuri mai sant si am sa scriu neste cereri.Si io...pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Castravetii albi sunt un soi foarte crocant si gustos. I-am zarit pe un blog si apoi pe altu' si vreau si eu ''))
      Am gasit seminte pe un site, dar deocamdata este termporar inchis. Acolo au si multe ate seminte pe care le doresc io.
      http://bancadeseminte.ro/
      Ia uita-te....Pup!

      Ștergere
  14. Răspunsuri
    1. Mi-ai facut o mare bucurie!!!!Astept sa-mi spui ce doresti:))

      Ștergere
    2. dupa ce imi vei confirma ca a ajuns cu bine, am sa-ti ma i trimit ceva...
      In rest 'no te preocupa de nada'.Cred ca din unele puncte mi-ai oferit mai mult decat crezi.pupici!!

      Ștergere
    3. Sandaaaaa, a sosit plicul !!!!
      Nu stiu ce seminte sunt :)) Cumva de urzica decorativa???????
      Pupicei!!!

      Ștergere
    4. Yessss!!!era si timpu'.. nu s-au imprastiat prin plic?
      Da !!!este urzica!! Acu' daca-ti mai iese si altceva...sa-ti bucure ochii si sufletu'..Cum iti spusei:am dat de seminte acu' vreo 3 saptamani[uituca] si avand un ghiveci cu pamant in care nu era nimic[mai patzesc si d-astea-altzhei....]am pus acolo o parte din ele si deja au iesit niste usuoare semnale verzisoare.Acu sant 2 variante:
      -1 au iesit urzicutzele
      -2 au iesit urzicutzele!!!
      Am sa-ti trimit fasolici d-alea mici,de tufa,rotunde,nu fac atze de la-nceput pana la sfarsit.Cea mov inca nu am cules samanta inca.Da' linistita sa fi ca-ti voi trimite.
      Flori de gura leului ai?? ca n-am prea vazut p-acolea-sa..

      Ștergere
    5. Sandi, eu nu am mai fost pe la oras de multisor si am rugat o prietena de a mea sa treaca pe la blog si sa imi ia corespondenta.....
      Eu cred ca am sa le pastrez pentru la primavara, ca acum este tarziu sa le pun.
      Nu am gura leului ca nu prea ma incanta, iar acum cu secetele astea, nu ma mai incurc decat cu trandafiri si cateva floricele care rezista neudate, cum ar fi ciprul..
      Acum oricum sunt bulversata de caldura si nu mai stiu de capul meu..., dar pana la anu'nu se stie ce-mi mai vrea sufletelul ( asta la flori e valabil, nu la legume, ca legume vreau de toate :))))
      Sarumana pentru seminte si pupicei!!!!

      Ștergere
  15. In sfarsit am intrat si eu in pravalia ta.............si bine am facut.Eu am cred ca mai bine de 20 de soiuri de tomate prin gradina.ma bate gandul sa fac si eu o pagina separata cu ce am prin gradina de dat,poate asa va fi mai usor,ca am destule.Am tot strans de toate, sa fie :P dar tot mai vreau si altele,ca spatiu am berechet :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Victoria, separa soiurile de hibrizi sa nu ai surprize la anul.
      Ceteste bine ca sunt multe oferte acilisa, poate doresti si vezi cum faci sa ne dai de veste cu ce ai tu:)))
      Pupici o mie!

      Ștergere
  16. soro, aici e 'dezmatul' semintelor in sensul bun :)
    bine facusi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Soro si acesta este inceputul :)))
      Ne vom face niste gradini......dupa soare. Eu am nevoie de ceva seminte de ploaie, infara de cele de rosii para de la tine :))
      Ai idee de lastari de kaki sau seminte de pepene galben inecacios, coaja lucioasa, feliata si miez portocaliu :)????
      Fetele noastre dragi cauta.
      Tu nu iti doresti nimic de pe aici?

      Ștergere
  17. pentru pepenii aia inecaciosi tre sa pui o poza ca nu-mi dau seama despre ce vorbesti. Dar am facut rost de niste semite(adica am oprit eu dintr-un pepene)de pepene galben caruia cica ii zice ''cocolosh'' asa mi s-a spus. Sunt micuti, dar au un parfum belea iar semintele sunt prinse in mijloc intr-un fel de casuta invelita intr-o pielita.
    De seminte de ploaie am si eu nevoie. Am venit de la serviciu si am sarit direct in gradina. Ce e mulcit nu sufera asa tare, restul insa, e jale. De lastari de Kaki nu stiu ce sa zic. Eu vreau sa ajung in toamna in Agronomie, acolo aduc in fiecare an.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu is cu pepenii, si crede-ma ca daca aveam poza aveam si seminte :D. Mancam cand eram mica si mergeam la bunica in Teleorman, au trecut ceva ani de atunci. Eu is ardeleanca si la noi nu se cultiva si nici nu se aduc ca plesnesc direct in vrej cand se coc si nu rezista la transport. Am intrebat pe la bunica prin sat dar nu mai pune nimeni dintre cunoscuti ca daca nu mai au copii prin zona nu mai cultiva in gradina. Miezul are textura ca de banana, fainos, fara pic de zeama, portocaliu inchis la culoare. Forma lui e lunguiata, ca o minge de rugby, coaja lucioasa, portocalie si cu dungi galbui ca si cum ar avea urme de felii. Nici pe net nu am gasit poze cu el.

      Ștergere
    2. Asta de zici tu ,l-am papat acum doua saptamani,cel mai bun pepene galben,a ramas o posghita de coaja,asa dulce si aromat ,vorba ta ,numai in copilarie am mai papat.
      Am vrut sa opresc semintele ,dar cel care mi l-a dat mi-a zis ca nu se poate ca este hibrid si o sa-mi dea el la primavara .Cand fac rost,te anunt.
      Sa auzim numai de bine!

      Ștergere
  18. eu am luat ieri 4 feluri de pepeni de la vecina mea, i-am fotografiat si le-am luat semintele, maine incarc pozele si pun un link. Daca iti place ceva iti trimit seminte cu cea mai mare placere.

    RăspundețiȘtergere
  19. Mutumesc anticipat, abia astept :)

    RăspundețiȘtergere
  20. asta e linkul
    http://lolo71.sunphoto.ro/pepene_galben
    mi-am dat seama despre ce fel de pepene vorbesti.
    L-am cautat si eu si nu l-am mai gasit, dar cel 'cocolos' aduce (zic eu) cu el.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am mancat din toti cei pe care i-ai pozat, din pacate nu e niciunul. Am gasit si eu de cumparat ceva care seamana, chiar si la culoare, forma si descriere cu cel pe care il caut, chiar si gustul si textura sunt pe aproape dar totusi sunt zemosi si nu fainosi. Multumesc mult oricum. Macar daca i-as sti denumirea soiului.

      Ștergere
  21. Am si eu cateva soiuri de rosii in special cele de la Banca de Gene ,le puteti vedea pe Blogul meu,asa ca ma inscriu si eu la schimb,imi doresc soiuri mai deosebite daca se poate traditionale,caut soiul Aurora,exclud din start toate soiurile de Buzau,le-am incercat pe toate si nici unul nu m-a multumit deloc,ma mai intereseaza si trandafiri, si mai vreau si levantica.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aurora am eu de la Lucia :)))) Acum, eu am incurcat soiurile in solar si nu mai stiu care sunt, dar sper sa mai am seminte in plicul primit, daca nu, ii facem ochi dulci Luciei si ne da :))
      Levantica am eu si am sa mai pun butasi la inradacinat si te pot rezolva, iar trandafiri...poate un butas rosu rembler, dar daca are succes la prins si nu ai asa ceva..
      Asteptam si alte oferte, ha,ha!
      Pupici!

      Ștergere
  22. Vasi esti o adevarata comoara, si eu care credeam ca te-a speriat anuntul meu asa direct!!!
    Eu levantica am tot pus seminte si nu am avut deloc noroc pana acum,acasa balconul imi este plin primavara de rasaduri,si mereu am semanat in gradina si niciodata nu mi-a iesit.La trandafiri sunt incepatoare,am pus in primavara 6 trandafiri luati din Bricostore si toti sau prins,si cu ajutorul sfaturilor primite de la fetele mele dragute de pe Blog am sa imi fac proprii butasi.In general la mine nu prea tin florile,pentru ca timpul este foarte scurt cand vin la casuta, si mereu prioritate a avut gradina de legume.Dar am observat in acest an ca trandafiri sunt cei mai rezistenti,asa ca vreau sa imi umplu curtea cu trandafiri.Despre soiul Aurora am citit de mult,din pacate seminte nu se mai gasesc nici la Unisem nici la Agrosel,pentru ca ei sunt singuri pe piata care mai comercializeaza seminte romanesti.Tandafiri mi-a promis ca imi pune si Victoria pe armata romana,abia astept mai ales ca mi-a zis ca imi da unul de dulceata,,,pupici multi Victoria esti o scumpa!!!!.
    Dar, daca tu te induri sa imi dai si de la tine ceva, sa sti ca eu nu ma supar,si tu la fel iti poti alege ce vrei de pe la mine,sau cum doresti sa iti fie platite.
    pupici multi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, la varsta mea nu ma mai sperie asa o dorinta tintita :)))
      Problema cu levantica o cunosc fooooarte bine si de aceea am renuntat la a mai incerca cu semanat. Asa ca am facut rost de un puisor pe care l-am plantat in gradina si apoi am luat si eu la randul meu butasi si am mai prins 2. Anul acesta am pus la inradacinat vreo 5 din care cred ca 3 au sperante. Azi am mai pus 2 si tot asa o sa mai pun, pana o sa ma satur...
      Daca se prinde vreun trandafir din cati am pus si am sa mai pun...am sa iti pregatesc un pachetel, dar in primavara cred, cand voi sti exact ce si cum. Gioni este economist, asa ca cu armata romana, nu..., dar merge prin posta romana(ha,ha,ha)
      Levantica am mai promis un butas altei prietene de pe blog, pe care nu am uitat-o...asa ca sunteti notate in catastif:))
      Eu nu stiam de soiu aurora, pana ce Lucia mea de la Arad nu s-a oferit sa imi trimita.
      Cand am sa ma decid ce seminte doresc de la tine, am sa strig cu voce tare. Pana atunci, mai vorbim si pupicei!

      Ștergere
  23. Multumesc frumos,atunci,.........pastram legatura pana te decizi!
    Week-end minunat,pupici.

    RăspundețiȘtergere
  24. Imi place de Sanda ,de mor ,..de ras ...curata terapie !!!Imi plac mult legumele si fructele,dar mi-ar place niste seminte de ``ceafa si cotlet``,hii,hi !
    O sa-ti trimit ,daca ai nevoie, seminte de rosii Aurora ..sa dai tu la fete ! ...OK? imi lasi scris pe mess,da? pup !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lucia, mie imi spui, ca am ras odata cu lacrimi cand am auzit:
      "Bai! ma zbengui pi blogu' aista de zici ca :Doamne!!"....
      Daca as fi vecina cu ea, as sta cu batista in buzunar, sa-mi sterg lacrimile de ras.
      Stiam eu ca ma bazez pe tine cu semintele, pentru ca eu nu stiu care dintre fire sunt, pentru ca le-am amestecat....
      Sper ca la anu' sa fiu mai organizata:))
      Vorbim!!!(acum sunt in concediu si sunt acasa la muuuuunca)
      Pupici!

      Ștergere
  25. Ntz!ntz!ntz! V-AM AUZIT!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai era si cazul :))
      Doamne iar ma faci sa intru in panica!!!
      Unde ai fost, spune repede, vreau raport detaliat, ha,ha,ha?

      Ștergere
  26. Eh...dragele mele nepoate..iaca,umblu creanga...in juru' stanii,doar in juru' stanii.Incerc sa-mi dau o ocupatie pentru la iarna, ca ...zile lungi,noapte devreme,depresii kklau si nu-i bine,nu nu!Si mai santem si 2 depresive pe metru patrat,. cam mare densitatea.Dar acu' am dat o tura pi centura si de dupe un gard am auzit doua gurese razand s-am ciulit urechea bleaga:pe una parc-o stiu...si t-am cetit reteta de ardei.SI eu fac da' doar cu ardei iuti[cei mai iuti-ii gusta al meu si-a doua zi pleaca la slujba direct de pe wc ,cu 1-2suluri de servetele de masa la el -nu ca-i trebuie,da' sa fie]si cotoare de telina si se pune la orice[si la dusmani]Am avut si ceva neplaceri la scula asta nemernica si ticaloasa de calculator...deh ...viata.Cine-i d-na Luci??Pen'ca ma bucur cand vad ca mai sant persoane doritoare de neshte rasaduri cu soric...Nu s' de unde sa le procuram,in ciuda doctorului care tot de astea se leaga[mance-le el cu neamu' lui]Ai samanta de patrunjel d-ala cretz, cretz?SIdaca esti in concediu si eu trimit neshte boabe de fasolica cum le primesti?
    Ho!!Nu chiar acum,dar sa punem problema?!Ca posta romana dupe tri zile le da -ndarat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fetita, asa ma bucur ca ai revenit!!!
      Nu vreau sa aud de depresii, pai si poate:(
      Lucia este o foarte buna, buna, buna prietena din Arad, o gospodina desavarsita pe care as infia-o, daca as putea. Ea face niste pancetta de casa, nu am gustat, dar dupa cate mi-a spus, mmm, abia astept sa dea frigul un pic sa o fac si eu. Asta la capitolul seminte de soric :))
      Patrunjel cret am avut o tufa la baza unui mar dar nu am fost pe faza sa iau seminte.... dar daca vrei iti fac rost.
      Apropo, am o promisiune de o samanta de kaki mai "altoit" de la o alta prietena di pi blog, care m-a intrebat daca vreau seminte de la kaki al ei din curte care are fructe mai moi asa, eu nu ma pricep deloc, dar am zis ca da.Ea isi doreste seminte de luffa, ai cumva????
      Eu si daca sunt in concediu tat pi batatura sunt, asa ca poti trimite orice ca sunt prezent la datorie si oricum, sunt o aspiratoare de seminte))
      Am primit acum de la alta prietena busuioc cu aroma de lamaie, eeee, ai avut?
      Pupicei!

      Ștergere
  27. Apoi mica mea,patrunjel cret am je pe undeva, credeam ca vrei...
    MAIS ,BIENSUR[?!?!]ca vreau kaki sub orice forma,dar luffaaa...
    Am luffa roz,luffa cu rafturi,luffa cu leduri,luffa antifonata,luffa cu pene,cu vasle...scuzati va rog!!! dar pana acu'nu mi s-a mai cerut asa ceva Rog de asemenea, pe prietena di pi blog sa ma ierte pentru explozie, da'noroc ca prietena mea Wickipedia m-a luminat, ca asa muream [...].Cand m-am nascut eu ,...ehee!!luffaaa...Alta viataaa,alte ratze....Dar sa-mi revin din tranteala[ca m-am impiedicat de luffa rau ,ai cautat la greu..nuuu???]oricum am cam intrat in ceata,in shoc,]Deci!!sa REVIN:imi cer SCUZE din nou!!
    [Da' sa nu mai faci,te rog!!ca-s om 'matur',vreau sa-mi vad nepotii mari]Da!!vreau seminte de kaki daca vrea sa dea si fara luffa...
    OK!tre'sa gasesc o idee despre cum sa fac un paketzel cu mici atentii,care sa nu zornaie,zdrangane si alte zgomote care sa faca atenta si curioasa toata posta romana..
    Si inca odata SCUZE!!da' m-am ciufulit toata,iti dai seama,nuuu?






    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fetita, prietena mea nu a conditionat, dar asta vroia ea si eu m-am oferit sa strig tare pe blogul acesta, oricum am sa fac o postare cu acest soi de castravete. Deci, daca imi va trimite te anunt. Am mai primit plicuri cu boabe de fasole si au ajuns cu bine, fara ca posta ramana sa se scandalizeze, unele chiar din Grecia (ha,ha,ha) :))
      Daca vrei poti sa imi trimiti si patrunjel cret, daca ai fost harnica si ai recoltat, nu ca mine :(
      Mai vorbim, pupici!

      Ștergere
  28. Ok!!Astept semnale kaki Si am sa ma ocup si de restul..dau gura[ca-s guresa Foc!]Pupici si eu!



    [ce fasole da Grecia e aia ??[are soric?oooouuups!!!]

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti guresa, dar simpatica, asta este important:))
      Fasolea este uriasa, gen bobanul nostru, dar nu s-a facut deloc la mine, dar deloc. A facut muuuulte flori frumoase rosii, dar toate au picat.
      Nici macar acum spre toamna nu a reusit sa faca ceva, ca si suratele ei traditionale din gradina. Am citit despre cultura fasolei, dar nu am gasit vreun raspuns sa ma dumireasca.
      Mi-as fi dorit un castron de uriase, macar asa de fason.
      Deci fetita,nu am avut succesuri cu ea.
      Pupici!

      Ștergere
  29. Ne-am basit??[pardon!basescovit?]Eu mi-am pus fasolica mea de tufa[nu de luffa]la inceput de aprilie si de aia am avut parte de o productie buuuuna,pe cand fasulicile de arac le-am pus mai tarliu in mai si au prins arsita cea mare,si...pa!!fasoli...Cam cu toti cei cu care am stat "la sfat"au patit asa.EH...SOARTA.!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba pardon, EBA- scovit :)))
      Acum imi dau seama ca fasolea asta are niste fitze......Sper ca mie imi vei trimite una fara (ha,ha,ha).
      Pup!

      Ștergere
  30. Eu sunt incantata de un soi bulgaresc NasladaF1 ,foarte rezistent,fructe de 180-300gr,ciorchini de 4-8 buc,gustoase,dar sunt hibrid,un plic cu 200seminte/15lei .
    http://rami86.sunphoto.ro/Gradina_2012/79877483
    http://rami86.sunphoto.ro/Gradina_2012/79877788
    Dupa doi ani de verificat soiurile de rosii ,m-am hotarat la Naslada,Unirea,RioGrande si cherry prunisoare.
    Ace55VF sunt foarte productive ,gustoase,dar au coaja cam tare.
    Inima de bou sunt super ,dar prea sensibile,iar uriasele ,gustoase ,darprea putine.
    Pe blog este un mat cu ce soiuri am.
    Sa auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela, esti o gradinareasa asa exacta!!!
      Pentru anul viitor, am o colectie impresionanta de seminte noi, cum nu m-as fi gandit vreodata. Nici nu mai stiu cum sa le sortez si sa le depozitez.
      Dai un exemplu deosebit de bun, pentru oricare te citeste.
      Pupici!

      Ștergere
  31. Buna ziua,
    Va rog sa-mi spuneti ce seminte mai aveti.
    bciobanuangelica@yahoo.com
    Angy
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Angy, am o intreaga colectie, numai daca imi spui ce ai dori, pentru ca, chiar daca nu am eu, au fetele care intra pe blog, pentru ca sunt niste zane :)))
      Pupici!

      Ștergere
  32. Ma abonez si la ceva seminte de rosii din alea mari :) Mai ai ? Vad ca vrei negre de Crimeea, iti pun eu vreo cinci semincioare din ultimele ramase, ca n-am apucat sa adun anul asta, dar am pastrat o rezerva de stat :) Sa stii, ca le trebuie umezeala destula in prima faza, dar apoi rezista la seceta mai bine ca alte rosii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fetita iti pun si rosii din alea si nu mai zic de negre de Crimeea ca am facut rost. Am retitul sfat cu udatul:))
      Pup!

      Ștergere
  33. Vand seminte de Legume
    Redescopera aromele inconfundabile a legumelor de altadata. Semintele noastre de legume provin doar din culturi Biologice si sunt atent selectionate,pentru a asigura prospetimea si viabilitatea. Satisfactia dumneavoastra este prioritatea noastra. Va stam la dispozitie pentru intrebari la E-mail:office.semintedelegume@ymail.com
    ne gasiti aici
    http://www.semintedelegume.aaz.ro/
    sau aici
    http://semintedelegumeheirloom.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. as vrea sa stiu daca ati fi de acord sa facem schimb de seminte
      dupa ce vedeti ce am la : dragana49.sunphoto.ro
      Multumesc!

      Ștergere
    2. Nu stiu daca intrebarea este pentru mine sau pentru " seminte de legume":))
      Poti spune mai precis?

      Ștergere
    3. pentru seminte de legume;multumesc

      Ștergere
  34. As vrea si eu cateva seminte daca mai sunt ,chirtia_roxana88@yahoo.com
    multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  35. As dori si eu cateva seminte de rosii uriase si inima de bou, daca nu este prea tarziu.(mirela.ghergulescu@yahoo.com )La multi ani si noul an sa fie cu sanatate si roade bogate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mirela, dupa sarbatori ma ocup de trimis si am sa gasesc cateva seminte pentru tine:)
      Deci mai vorbim!
      Pupici!

      Ștergere
  36. Vasi,

    eu sunt noua intr-ale gradinaritului; de fapt, in afara de cateva rasaduri de rosii, altceva anul trecut nu am pus; te rog mult daca ai ceva seminte in plus (de orice fel: ardei, rosii, vinete, etc) si poti sa imi dai si mie, contra cost sau cum se procedeaza, te rog mult; nu multe, cateva, caci nu am cine stie ce experienta....multumesc,mult...ghetu_laura@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laura,
      Da-mi un pic de ragaz si am sa iti fac un plic cu ceva seminte.
      Mai am cateva fete la care le-am promis si trebuie sa ma tin de cuvant. Trimite-mi adresa la adresa de mail de la Contact si te anunt cand sa fii cu ochii pe postas.
      Pupici!

      Ștergere
  37. Vasi,

    citesc si ma minunez. Citesc pe blogul tau (vasi-gioni) atatea sfaturi incat abia astept sa vina primavara sa pun in aplicare cat mai multe lucruri despre care am aflat. De 3 luni ne-am mutat la tara si sunt dornica de cat mai multe informatii, avand in vedere ca va fi prima oara in viata mea cand voi gradinari. Deocamdata imi fac planul ce voi planta in acest an. Si daca se poate si mai ai, as dori si eu cateva seminte de la rosiile despre care spuneai mai sus. Deocamdata eu nu am ce sa dau la schimb, in acest caz cum se procedeaza? Inca ceva...pentru inceput de unde ma sfatuiesti sa procur celelalte seminte de legume pe care as vrea sa le plantez (ma tenteaza sa incerc sa plantez pe paturi ridicate - am vazut informatii la tine si cu straturile lasagna)? Pomisorii fructiferi (plantati in toamna) i-am cumparat dintr-un magazin de bricolaj...sper sa fie buni; sa procedez la fel si cu semintele? Se poate niste recomandari? Multumesc si te rog nu ma uita cu semintele de rosii daca mai ai.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roxana, iti recomand straturile lasagna, straturile inaltate, orice bucata de pamant...nu conteaza, seamana, planteaza, orice samanta...va iesi ceva frumos!
      Am sa vad daca mai am seminte din cele uriase, daca nu, iti voi trimite alte soiuri si sa vad ce mai am in plus prin colectia mea.
      Sfatul meu este ca, atunci cand cumperi seminte, citeste prospectele bine sa stii cand sa le semeni. Ele sunt timpurii, de vara sau tardive.
      Imi este mai simplu cu intrebari clare, asa in mare nu stiu ce sa iti zic...
      Trimite-mi adresa la mailul din contact si mai vorbim.
      Pup!

      Ștergere
    2. Vasi, te pupic. Stii ceva? "Fetele noastre" (rosioarele pe care mi le-ai trimis) sunt niste dragalase. Au deja frunzulite adevarate...la sfarsitul saptamanii le repic. Cu ajutorul lui Dumnezeu, la toamna vin si eu aici cu seminte la schimb si la daruit. Te imbratisez! Roxana.

      Ștergere
    3. Fetita, ma bucur ca au iesit si nu m-au facut de ras (ha,ha,ha)
      Iti doresc o mare comoara de seminteturi in toamna!
      Pupici!

      Ștergere
  38. Buna ziua!Am nimerit si eu in pravalia dvs.Sunt novice in ale gradinaritului!Abia in toamna lui 2012 am facut rost de o gradina,acum caut sa vad ce pot cultiva.Am studiat o parte din postarile dumneavoastra din ambele bloguri si am ajuns la concluzia ca trebuie neaparat sa-mi cultiv eu legumele daca vreau sa mai traiesc.Am implinit 4 ani de la marea provocare si am hotarit ca este timpul sa stau cit mai mult in aer liber si intre plante si flori.Daca aveti sfaturi pentru mine va rog din suflet sa mi-le impartasiti.Am inceput sa adun seminte de flori si legume si pina in luna aprilie cind este timpul optim de iesit in gradina sa ma hotarasc ce voi putea semana.Nu indraznesc sa solicit seminte dar va rog daca aveti sfaturi pretioase le primesc cu multa caldura si bucurie!Poate dupa primul an de gradinarit voi avea si eu habar ce si cum....,trebuie sa te comporti in gradina.Aveti bloguri minunate!

    RăspundețiȘtergere
  39. buna Vasi

    f utile sfaturile tale! te rog ajuta-ma cu un sfat, nu reusesc sa gasesc pe nicaieri seminte de rosii traditionale romanesti (alea mari si usor incretite, neuniforme, uneori usor crapate cand sunt coapte dar foarte gustoase...eu am trait cu ele la tara in Teleorman dar acum toata zona e invadata de seminte de soiuri straine, unele modificate genetic ...)

    am gasit pe net un producator de rasaduri care are si semnite bio dar mai toate sunt soiuri straine ....o sa iau de la el rasaduri ca este mai usor si o sa le incerc , insa vreau si romanesti ...

    la banca de seminte din suceava nu am mai gasit ...stii vreo alta sursa de unde le pot cumpara? pati sa-mi imprumuti cateva seminte de rosii romanesti si de alte legume cu care tu ai avut rezultate bune ? si ti le returnez la anu impreuna cu cele din soiurile bio (dar straine) care ma for satisface?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La Contact, lasa-mi adresa sotiei( nu corespondez cu domnii, din principiu) si ii voi trimite seminte de rosii Aurora, care este romanesc si care seamana descrierii tale.
      Nu este nevoie de nici o returnare, pentru ca chiar am de toate, din ce mi-am dorit.
      Semintele sunt din colectie proprie si garantia ca sunt bio.
      Numai bine!

      Ștergere
  40. De ce sa nu pastram seminte de rosii hibride? Segregarea este foarte importanta(la cele hibride fertile, care dau seminte). Asa se gasesc soiuri rezistente si productive. Desigur ca un procent din plante vor semana cu un parinte, alt procent cu celalalt parinte...se poate sa fie plante aproape identice cu ce ai avut. De aceea segregarea este foarte importanta. Oricum, cine vrea sa fie un mic cercetator, pastreaza seminte si de la rosiile hibride. Generatia F2 va fi foarte interesanta si extrem de diversificata. Asta pentru cine are destul spatiu pentru cercetare :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ma declar o cunoscatoare amanuntita a hibridizarii, dar sunt sigura ca am citit in cartile de specialitate lucrul acesta, pe care inclin sa il cred. Acum, ce sa zic, eu tin foarte mult la gust si ma intereseaza foarte mult ce hrana naturala sa le dau ca sa le mananc cu placere.
      Numai bine!

      Ștergere
  41. Va rog dupa sarbatori daca aveti timp, as dori sa fac comanda de seminte de rosii si alte legume si floricele din care mai aveti disponibile.
    Va doresc sarbatori fericite cu multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere